Show Info

(NE)FUNCȚIONAL

Apartamentul fără bucătărie

By Lucian Cocea-Lionescu · April 17, 2019

Cred că o să încep foarte subiectiv această serie de articole, și anume prin a-mi da cu părerea despre un apartament dintr-un bloc ce se construiește pe terenul pe care mă jucam când eram copil. Tot aici era și un nuc ce părea uriaș, din cauza căruia aveam mâinile negre la fiecare început de an școlar; evident că aveam treabă cu nucile încă îmbrăcate în haină verde și plină de iod la început de septembrie. Culmea e că nucul s-a uscat fix înainte de a intra buldozerul pe sit. A nu se înțelege că cineva i-a turnat ceva de viață lungă la rădăcină ca să-și poată face treaba, nucii sunt o specie protejată și nu poți să-i tai chiar cum te taie pe tine capul.

Și ziceam la început că o să fiu subiectiv pentru că toată această poveste nu-i va afecta pe cei ce vor locui aici, alte lucruri le vor influența traiul, și ele sunt motive pentru care vom scrie noi aceste articole.


Nu am să comentez decât apartamentul care apare pe gardul șantierului, probabil cel mai de seamă (că doar nu te lauzi cu ce ai mai rău) dintre cele multe tipologii de apartamente din acest bloc. Am intrat pe site-ul dezvoltatorului să caut informații și primul lucru care mi s-a servit a fost: APARTAMENT 3 CAMERE, Suprafața Utilă – 63,17 mp. Normal că m-am apucat să verific adunând toate suprafețele încăperilor. Și ce să vezi?! Informația e greșită. De fapt în Suprafața Utilă este inclusă și suprafața balconului, ceea ce nu este conform legii. Culmea e că un apartament cu 3 camere, cu suprafețe minimale, ar trebui să aibă 66 mp, deci nici cu artificiul ăsta de marketing apartamentul tot nu este conform.

Problema cea mare este la personajul “LIVING + BUCĂTĂRIE =19,20 mp”. La un apartament de 3 camere, conform Legii locuinței, camera de zi ar trebui să aibă 18 mp, locul de luat masa (sufrageria) 3 mp, iar bucătăria 5,50 mp, deci “LIVING + BUCĂTĂRIE =19,20 mp” ar fi trebuit să fie “LIVING + BUCĂTĂRIE =26,50 mp”, pentru că dacă ești dezvoltator și “te combini” să nu faci pereți între niște funcțiuni, suprafețele acestora trebuie adunate, nu anulate. În cazul de față, în camera de zi s-a îndesat o așa-zisă bucătărie și locul de luat masa, fără să se adauge și suprafețele lor.

O relație directă – fără pereți – între aceste trei funcțiuni: camera de zi, locul de luat masa și bucătărie poate fi valabilă, doar că aici nu este rezolvată corect, iar din această rezolvare nu va avea de suferit decât cel ce va semna contractul de cumpărare, fericitul care se va bucura că nu va mai sta în chirie sau în casă cu părinții, deși are peste 30 de ani și măcar un copil, sau planuri în direcția asta.

Și dacă închid ochii la unghiurile pereților, ce creează spații aproape imposibil de mobilat și la structura de rezistență, care este atât de prezentă, încât imi dau seama că arhitectul și inginerul de structură nu prea s-au văzut, nu prea s-au plăcut și accept că celelalte spații ar putea funcționa, acest “LIVING + BUCĂTĂRIE ” pur și simplu nu are cum să funcționeze. De la intrarea ridicolă, cu nasul în lateralul unui frigider, care dacă mai este și deschis, că ai de așezat în ordine analfabetică recipientele cu mâncare, nu ai cum să intri decât escaladând canapeaua, sau ocolind pe șoseaua de centură prin dormitorul matrimonial și balcon până ajungi în living, și terminând cu încercarea aia de bucătărie, totul e un ghiveci cu de toate. Îi zic încercare de bucătărie pentru că blatul de preparare este aproape inexistent și prost poziționat, nu degeaba este prezentat cu niște ghivece de flori – este ornamental, deci nu prea ai cum să prepari ceva d’ale gurii în această locuință, poate doar un ceai și niște ouă fierte. Oricum nu-ți dorești să deschizi frigiderul și să blochezi intrarea sau să te bucuri de mirosuri de mâncare gătită impregnate în canapeaua pe care vrei să te tolănești cu o carte în mână sau să caști ochii la TV. Spațiu între plită și chiuvetă nu este, deci sunt excluse accidentele în care protagoniștii sunt apa și focul. Chiar și acea urmă de blat pe care poți aranja hrana într-o farfurie înainte de a merge la masă (evident prin fața televizorului) nu poate fi folosită tot timpul, adică dacă vrei să ții ușa de la balcon deschisă, poți uita de blat, pentru că va fi ascuns după ușă.

Aprofundând minunăția planului, am o revelație și îmi dau seama că probabil apartamentul a fost gândit să fie cu două camere, iar în urma “insistențelor” dezvoltatorului s-a transformat în apartament cu trei camere, fără bucătărie.

S-o fi gândit că oferă prea mult lux, sau prea multe dotări de top.