Lucian Cocea-Lionescu
15 Februarie 2024
Odată cu pandemia de Covid și cu munca de acasă, a crescut și dorința multora de a se muta la o casă „pe pământ, la curte”. Pe măsură ce lucrul de acasă a devenit o practică răspândită, cei ce fac asta consideră că le lipsește interacțiunea și-și doresc o mai strânsă legătură cu natura. Așa ajung să se gândească la traiul la casă. Cumpără o bucată de pământ și ajung la noi pentru un proiect de casă.
Totul bine și frumos… însă, ideal ar fi ca arhitectul și beneficiarul să înceapă colaborarea înainte de achiziția unui teren. Să existe un dialog și niște concluzii care să ducă la alegerea celei mai avantajoase dintre variantele de teren posibile.
Așa s-ar elimina achiziția unui teren cu dezavantaje pe care nu le conștientizezi: cu orientări cardinale defavorabile, cu vecinătăți nefericite, cu limitări impuse prin Certificatul de Urbanism incompatibile cu tema de proiectare etc.
Dacă faci o locuință în afara zonei urbane, parcă vrei să te bucuri cu adevărat de traiul la curte – chiar să ai o curte în care să ai loc și tu și soarele. Soarele este foarte important având în vedere că, de ani buni, tot ce se proiectează și se construiește ar trebui să respecte standardul nZEB(nearly Zero Energy Building). Foarte curând va intra în vigoare standardul ZEB. Iar pentru a avea o casă nZEB, este extrem de important să folosești soarele în favoarea ta, să te bucuri gratuit de lumină și aport energetic iarna. Iar la cum crește prețul energiei, portofelul tău s-ar bucura dacă ai mai profita și de reduceri.
Și am precizat intenționat de case în afara zonei urbane, pentru că de obicei această situație vine la pachet cu niște minusuri: distanțe mai mari față de magazine, grădinițe, școli, transport în comun, cheltuieli mai mari pe transport etc. Lucruri ce te pot face dependent de mașina personală și aduc ore irosite pe drum, nu petrecute în curtea pentru care vrei la casă.
Pe când o locuință în zona urbană îți oferă accesul la toate aceste servicii, dar vine cu constrăngeri legate de vecinătăți, poate nu vine cu o curte mare, pentru că terenul în oraș e la prețuri piperate.
Dacă tot te muți în afara orașului pentru liniște și curte, probabil nu vrei un teren în jurul căruia vecinii au construit mai mult și la distanțe mai reduse față de cele pe care trebuie să le respecți tu. E posibil ca locuința ta să stea tot timpul în umbra construcțiilor vecine, la propriu.
Nu vrei nici un teren cu limitări impuse prin Certificatul de Urbanism ce nu-ți permit realizarea unui „acasă” pe care ți-l imaginezi. De exemplu, tu vrei casă pe parter, pentru un dialog intim cu natura, dar prin Certificat este impusă o suprafață construibilă ce nu-ți permite realizarea locuinței dorite decât pe 2-3 niveluri.
Unii mai pot spune că limitările ar putea fi modificate realizând un Proiect Urbanistic Zonal, PUZ pe scurt, prin care stabilești noi reguli pe terenul tău. Dar să faci proiect de arhitectură și proiect de urbanism este un proces de lungă durată, mai ales în Iași, unde se poate ajunge la ani de zile până la aprobarea lor.
Dacă toate aceste situații ar putea fi evitate, de ce să nu discuți cu cineva care te-ar putea ajuta să investești într-un teren, nu să irosești banii pe un teren?