Show Info

Casele enefi

ARHITECTURĂ Casele enefi Autori: Valentin Anton, Ciprian Buzdugan, Lucian Cocea-Lionescu, Bogdan Curelariu, Anca Jipa An 2021 Provocați de un beneficiar pus pe treabă bună, am studiat oportunitatea unui ansamblu de locuințe înșiruite, eficiente din punct de vedere energetic. Casele enefi® au fost concepute pornind de la principiile unei case pasive, pentru viitori proprietari care se [...] Details
ARHITECTURĂ

Casele enefi

Autori: Valentin Anton, Ciprian Buzdugan, Lucian Cocea-Lionescu, Bogdan Curelariu, Anca Jipa
An 2021

Provocați de un beneficiar pus pe treabă bună, am studiat oportunitatea unui ansamblu de locuințe înșiruite, eficiente din punct de vedere energetic. Casele enefi® au fost concepute pornind de la principiile unei case pasive, pentru viitori proprietari care se vor bucura de acest confort și care își propun să contribuie la reducerea amprentei de carbon.

În imaginile următoare prezentăm și cele mai importante principii pe care le-am aplicat și beneficiile acestora în integritatea ansamblului. E fain, e fresh, e eficient.
design interior iasi
birou de arhitectura iasi

Anvelopa termică a unei clădiri este extrem de importantă, deoarece delimitează volumul interior climatizat (încălzit sau răcit) de exterior și de spațiile neclimatizate. Așadar, continuitatea anvelopei termice asigură un coeficient de transfer termic scăzut și, împreună cu alte caracteristici, conduce la o clădire eficientă din punct de vedere energetic.

Ideea care stă la baza acestui studiu este încercarea de a elimina cât mai mult din puntea termică liniară care se produce la intersecția planșeului de peste sol cu pereții exteriori. Din simulările efectuate, se pare că soluția scoaterii planșeului în afara termoizolației îmbunătățește radical transferul termic prin puntea liniară mai sus menționată.

Poziționarea tâmplăriei în continuarea termoizolației se dovedește a fi o soluție ”câștigătoare” din punct de vedere al coeficientului de transfer termic. Montajul corect al unei ferestre, indiferent dacă este în rând cu zidăria sau cu termoizolația, se face cu bandă precomprimată (nu cu spumă) și cu bandă de etanșare.

Printre avantajele terasei cu vegetație față de terasa clasică, cele mai importante sunt: inerția termică (vara se încălzește mai greu/puțin ansamblul acoperișului terasă, iarna se răcește mai greu/puțin ansamblul acoperișului terasă), protejarea straturilor componente ale sistemului, creșterea suprafeței spațiului verde circulabil al proprietății.